Omgeving

Notranjski park

Het meer in het voorjaar

 

Cerknica en haar omgeving kent veel bijzondere en mysterieuze bezienswaardigheden. Het regionaal park Notranjski park, met centraal het meer van Cerknica, is een prachtig natuurgebied. Het meer is een zeldzaamheid; met zijn 38 vierkante kilometer is dit het grootste periodieke meer van Europa.

Afhankelijk van de seizoenen is het meer vol of leeg, of een beetje van beide. Als het meer leeg is kan over de bodem van het meer worden gewandeld of gefietst om de zinkgaten te aanschouwen waar het water in verdwijnt. Als het meer gevuld is kan met een kano over het water gevaren worden. 

De dynamische waterstand en de kalkrijke bodem brengen een rijke diversiteit aan flora en fauna. Het meer met zijn rietkragen wordt grotendeels omringt door beboste heuvels. Een tocht rondom het meer op de fiets of met de auto is een aanrader om de vele gezichten te bewonderen.

Informatie over het park, fietsverhuur en kanotochten is in het huis aanwezig.

 

Rakov Škocjan en andere grotten

Rakov Skocjan

Het magische karst landschap, met haar zachte kalkrijke bodem, kenmerkt zich ook door duizenden grotten. In de omgeving van Cerknica zijn er talrijke, onder andere de wereldberoemde grot van Postojna.

Rakov Škocjan, niet te verwarren met de grotten van Škocjan, bevindt zich op een afstand van vijf kilometer van Cerknica. Deze bosrijke kloof bestaat uit een stelsel van grotten en natuurlijke bruggen. Deze natuurlijke bruggen zijn ontstaan na het gedeeltelijk instorten van grotten. Kenmerkend ook voor dit gebied zijn de waterbronnen die de rivier vullen met water. Over een wandelroute door de prachtige natuur, loop je langs de rivier Rak, die ondergronds verbonden is met de grotten van Planina en uiteindelijk ook de grotten van Postojna.

Grotten in de omgeving zijn: Postojnska jama, Križna jama, de grotten van Planina en de grotten van Škocjan.

 

Slovenië

Naast deze prachtige bezienswaardigheden kent Slovenië nog talrijke plaatsen die vanuit Cerknica te bezoeken zijn.

  • De hoofdstad Ljubljana met fraaie pleinen en barokke architectuur
  • De stoeterij Lipica met zijn wonderschone Lipizzaners
  • De prachtige kastelen
  • De kustplaatsen Piran en Koper

Omdat Cerknica  zeer centraal in Slovenië is gelegen biedt het mogelijkheden om dagtochten te maken met de auto naar bijvoorbeeld Venetië (210 km van Cerknica), Bled en Bohinj (120 km van Cerknica) of beroemde watervallen van Plitvice in Kroatië (200 km van Cerknica).

Hieronder en op de fotopagina ziet u een impressie van de fraaie natuur en bezienswaardigheden in de omgeving van Cerknica.