Omgeving

Cerknica heeft de ideale ligging om Slovenië te ontdekken. De wereldberoemde grotten van Postojna zijn op slechts 17 km afstand van het huis gelegen. Maar ook in de directe omgeving van het dorp zijn magische plekken te ontdekken.

Notranjski park

Het Notranjki Park is een prachtig natuurgebied met centraal het meer van Cerknica. Het meer is een zeldzaamheid; met zijn 38 vierkante kilometer is dit het grootste periodieke meer van Europa. Afhankelijk van de seizoenen is het meer vol of leeg, of een beetje van beide.

De dynamische waterstand en de kalkrijke bodem brengen een rijke diversiteit aan flora en fauna. Het gebied is bij uitstek geschikt om te wandelen en fietsen.

Bij voldoende water worden kano’s verhuurd en op diverse plekken in het dorp kunnen fietsen worden gehuurd. Klik hier voor meer informatie over het park en de activiteiten die worden georganiseerd.

Duizenden grotten

Slovenië heeft duizenden grotten en in de omgeving van Cerknica zijn er vele te bezoeken. De beroemdste twee zijn de grotten van Postojna en de grotten van Škocjan. De laatste behoort tot Unesco werelderfgoed en er wordt gezegd dat deze grot tot de mooiste van de wereld behoort.

Dichter bij Cerknica bevindt zich het gebied Rakov Škocjan. Deze bosrijke kloof bestaat uit een stelsel van grotten en natuurlijke bruggen. Deze natuurlijke bruggen zijn ontstaan na het deels instorten van de grotten. Over een wandelpad loop je langs de rivier Rak die uit een grot stroomt om vervolgens verderop weer ondergronds te verdwijnen. Talloze bronnen bevinden zich aan de zijkant van de rivier, waar na een regenperiode de kolkende watermassa de rivier in stroomt. Dit stelsel is verbonden met de grotten van Planina en uiteindelijk ook de grotten van Postojna.

Ook Križna jama, op 12 km van Cerknica is een grot die de moeite waard om te bezoeken.

Voor alle grotten geldt dat in het hoogseizoen een kaartje kopen of reserveren aan te raden is. Linkjes naar een aantal grotten zijn:

Postojnska Jama
Škocjanske jame
Križna jama
Planinska jama